Функционалният спад при възрастните хора се дължи най-вече на постепенно загубената мускулна маса и сила. Работоспособността намалява, заедно със скелетната мускулна маса. Именно скелетните мускули играят важна роля при дишането и поддържането на правилна стойка, и стабилен баланс. След 30-годишна възраст скелетните мускули, които съставляват голяма част от общата телесна маса, започват постепенно да намаляват ( заедно с митохондриалния метаболизъм ).

Какво е NAD+?

Мускулите се снабдяват с клетъчна енергия, за да функционират правилно, и именно заради това здравето на скелетните мускули е пряко свързано със здравите митохондрии. Важна роля играе и основната молекула никотинамид аденин динуклеотид ( NAD+).

Проучвания са направени с цел изследване на връзката между нивата на NAD+ и остаряването на човека и дали има метаболитни различия между възрастните и младите индивиди.

Влиянието на NAD+ върху здравословното състояние на застаряващи индивиди

Изследванията са били проведени с 52 участници от различни възрастови групи и нива на физическа активност. Сред групите имало хора с нормални нива на физическа активност, над средните нива на физическа активност и такива, които са били физически увредени.

Оказва се, че нивото на NAD+ намалява с възрастта, дори и при хора, които поддържат достатъчна физическа активност. Поддържането на нивата на NAD+ в организма обаче, чрез редовни и правилни упражнения, оказва голямо влияние върху организма на по-възрастните хора и техните изследвания. Някои от тях са имали нива на NAD+, които са се доближавали до тези на много по-млади индивиди. Това доказва, че начинът на живот, който включва правилни упражнения, може да бъде полезен за поддържане на нивата по време на стареенето.

Интересно е, че нивото на NAD+ е пряко свързано със средния брой стъпки, които правим на ден.

Резултати от изследванията

Това е едно от първите проучвания, които доказват връзката между промените настъпващи в застаряващия организъм, и мускулния метаболизъм. То също така подчертава връзката между NAD+ и мускулната здравина. Както се споменава по-нагоре в текста, средният дневен брой стъпки, оказва влияние върху здравословното състояние на застаряващ организъм. Изводът от резултатите е, че има ясна и пряка връзка между здравето на скелетните мускули и NAD+ при остаряването. Именно той е индикатор за мускулното здраво на организмите, които остаряват.

Още по темата: Вроденият имунитет.

NAD+ и връзката му със здравето на мускулите