Ако се чудите каква може да е причината за внезапната Ви загуба на енергия и сили, то може би трябва да се поинтересувате повече от ползите на желязото и какво е прякото му влияние върху нашия организъм. Именно липсата на този елемент в тялото може да причини чувство на умора или както още го наричат в медицинските среди – ,,будна кома’’.

Какво представлява желязото?

Той е сред един от най-важните елементи в организма и е съставна част на над 70 ензима.Производството на хемоглобин е пряко повлияно от този витамин, а хемоглобина е изключително важен, защото той пренася кислорода в кръвта и я доставя до белите дробове. Чрез приема на достатъчно количество желязо се подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

Дефицитът на желязо е много често срещан, особено при жените по време на менструация. Бременните и скоро родилите жени са изложени на повишен риск от недостиг на желязо. В тази група също така попадат вегетарианци и вегани. Месото е изключително богата на желязо храна и нейната липса може да се отрази зле на организма. Така че, ако не консумирате месо трябва да се поинтересувате как да набавяте на организма си този така важен елемент.

Какви са симптомите на недостиг на желязо?

Признаците за недостиг на желязо (освен необяснимата и честа умора ) включват задух, сърцебиене и обща слабост. Ако косата Ви изтънява или пък ноктите Ви са станали прекалено чупливи, това също може да са някои от симптомите, които да подскажат, че тялото има нужда от желязо. Кръвните изследвания могат най-точно на установят неговата липса.

Какво да правим, когато установим недостиг на желязо?

Бързите и свовременни реакции могат да възстановят липсите на тялото изключително бързо. Доказано ефикасно средство е да приемате витамин желязо с напитки богати на Витамин C. Той помага за по-бързото разграждане на липсващия елемент. В противен случай той може да бъде възпрепятстван от киселинната среда на стомашно-чревния тракт.

Интравенозните терапии са най-бързия вариант за възстановяване на баланса на микроелементите в организма. Те ще възстановят силите, връщайки изгубените тонус и енергия. Този ,,коктейл’’ мигновено и безпроблемно ще възстанови липсите благодарение на директното инжектиране в организма.

Какво може да причини недостига на желязо?