Ултравиолетовите лъчи на слънцето осигуряват естественото синтезиране на витамин D в нашия организъм. Той играе съществена роля в усвояването на калция в тялото, а той от своя страна има значение при изграждането на костите и тяхната здравина. Приемът на витамин D освен всичко помага и за разграждането на калция, предотвратявайки отлагането му в кръвоносните съдове. Ако това се случи може да се развие преждевременна атеросклероза.

Важен ли е за децата?

След като този витамин е така важен за развитието на костната система, е логично да се досетим, че при подрастващите това оказва особено влияние. Задължително и да се следят нивата и да не се допуска дефицит на витамин D, защото липсата му се възстановява бавно и може да окаже голямо влияние върху малките деца.

Освен ролята му при усвояването на калция, той има съществено значение и при преработката на фосфора.

При новородените бебета витамин D предотвратява развитието на различни състояния, като пример са:

 • рахит
 • заболяване на костите
 • омекване на костите

При подрастващи и навлизащи в пубертета деца проблемите при липсата на този витамин са следните:

 • поява на кариеси и цялостно разваляне на зъбите
 • патологии на венците

Необходимостта от слънчевия витамин

 1. Както вече споменахме – нуждата от наличието му в младите организми, за да се минерализират правилно костите и зъбите.
 2. За нормална сърдечна дейност.
 3. Участие в клетъчния процес и деление.
 4. Нормалната функция на мускулите.
 5. Поддържане на стабилна нервна система, включително и кръвното налягане.
 6. Помощ при синтезирането на конкретни ензими в лигавицата.

Енергизиращи шотове

Вече научихме, че витамин D се произвежда при излагане на слънце, но с напредването на възрастта тази способност на кожата отслабва.

За да се произвежда от тялото Ви витамин е нужно да стоите на слънчева светлина между 10-15 часа, поне два пъти в седмицата. Хората с много светла кожа се нуждаят от кратко 5 минутно излагане, а при тъмнокожите половин час, за да се произведе витамина в добри количества, които да са в помощ на организма и различните му функции.

Енергизиращите шотове могат да Ви набавят много бързо и ефикасно витамин D, ако нямате възможността да сте на слънце достатъчно често. Те са изключително полезни през зимата, когато слънчевата светлина е ограничена и не стига за производство на достатъчно количество от слънчевия витамин.

Защо е необходим приемът на витамин D?