Вече е напълно прието зависимостите да са част от ежедневието ни. Прекалена привързаност към технологии или храна, упойващи вещества или алкохол. Ръка за ръка с тези зависимости много често вървят депресии или панически атаки. Състояние, които успяват да се развият вследствие на придобитите лоши навици и нездравословна рутина. Организмът е подложен на ,,мъчения’’ и това започва да дава резултати. Една от тези зависимости, а именно алкохолизмът, е изключително опасна, защото бавно руши същността на човек.

Алкохолизмът

Алкохолизмът или още наричан ,,тиха’’ зависимост може да завладее и съсипе изцяло психиката на един по принцип здрав човек. Тази зависимост се проявява незабелязано с постепенното увеличаване на дневните дози и непрестанната нужда от ново питие. Придружавани от константен сутрешен махмурлук, дните се превръщат в монотонно ежедневие, чиято цел е единствено – алкохола. Въздействието на токсините в спиртните напитки разрушават психиката и здравето на организма.

Настъпващи последствия

Зависимостта към алкохола води до загуба на концентрация и памет, избухливи настроения, проява на агресия, неспособност за работа и изпълнение на ангажименти от всякакво естество. Загуба на мотивация и реална самооценка, безразличие и константна умора. Това са само част от промени, които настъпват с психиката и поведението на човека.

Последиците за организма обаче могат да бъдат фатални. Те са необратими, болезнени и в някои случаи – смъртоносни.

Едни от тях могат да бъдат:

  • лезии на храносмилателната система
  • цироза
  • панкреатит
  • хепатит
  • атрофичен гастрит

Как можем да си помогнем?

Абстинентният период от труден и мъчителен за зависимите от алкохол. Именно заради него много хора не са успявали да се преборят и отново са се поддавали на изкушението. Когато тялото е свикнало с ежедневната консумация на алкохол, то изпада в състояния, в които се ,,нуждае’’ от своята доза, за да функционира. Това е изключително опасно и безкрайно вредно за организма.

Детоксикиращите терапии могат да се притекат на помощ в този момент. Те действат в подкрепа на организма и работата на жизненоважните органи в тялото. Интравенозните терапии включват задължително витамини от група B, антиоксиданти и лекарства за успокояване на метаболизма. Цялата детоксикация преминава през няколко етапа, като това е първия от тях. През втория етап се засилват интравенозните терапии, които целят да подсилят отслабения имунитет, намаляване на натоварванията върху черния дроб, които са се създали при разграждането и отстраняването на токсините.

Как да се измъкнем от капана на зависимостта свързана с алкохолизмът?