Именно глутатиона е най-силния сред антиоксидантите, които целят да подсилят имунната система. Здравата имунна система е задължителна, ако искаме да не боледуваме, особено по време на пандемия. В ежедневието си се сблъскваме със стотици бактерии, които често могат да бъдат опасни за нас и организма ни. Антиоксидантната защита в тези случаи е на първо място и не трябва да се подценява.

Какво представлява той и как ни действа?

Малката, протеинова молекула на глутатиона е съставена от глутамат, глицин и цистеин, които сами по себе си са представителите на голямата група на антиоксидантите. Глутатионът спомага за бързата обработка и извеждане на образувалите се вредни съединения от организма и поддръжка на здравословното състояние и функциониране на клетките в тялото. Забавянето на процеса на стареене е сред функциите, които изпълнява глутатиона и осен това – изграждане на по-силен и здрав имунитет.

Какви са ползите му?

  • Детоксикиращо съединение.

Ефективен детоксикатор, които отървава организма ни от нежелани токсини, химикали, замърсители, както и някои тежки метаболите. Елиминирането им става чрез червата или бъбреците.

  • Клетките в организма

Синтезът и възстановяването на ДНК, както и активирането и регулирането на някои клетъчни ензими е пълноценно благодарение точно на глутатиона. Той успешно успява да осигури необходимото действие на витамин D3 в организма, които е в полза на клетъчните протеини.

  • Митохондриите.

Известни като енергийните центрове на клетката, митохондриите не биха могли да функционират пълноценно и без глутатиона. Той е жизненоважен за тях.

  • Имунна система

Умението на глутатиона да защитава имунните клетки от цялостно увреждане оказва пряко въздействие върху вирусите и моделира баланса на имунната система, което е изключително важно.

Какви промени настъпват в организма при ниско ниво на глутатион?

Под въздействието на различни лекарства или токсини, които се задържат в тялото, както и с напредването на възрастта,  нивата на глутатион намаляват. Влияние оказват и замърсителите на околната среда, причинявайки окислителни увреждания на клетките.

Ниските нива на глутатион се свързват със преждевременно стареене и развитие на хронични заболявания. Пример са  диабет тип 2, снишаване на когнитивните функции и други. Ниските нива нарушават също така и защитните бариери на на стомашно-чревния тракт и дихателните пътища.

Както споменахме по-нагоре в статията, глутатионът е изключително полезен и необходим за поддържането на здрава имунна система. Това е така заради способността му да се бори бързо и ефикасно с инфекциите, които настъпват в тялото. Директното блокиране на някои видове репликации вируси и техните етапи на развитие е ефикасно. Освен това антивирусните му свойства предотвратяват вирусното натоварване, което помага за освобождаването на възпалителните клетки.

Интравенозна терапия с глутатион

Заради стомашните сокове и киселини, приемът на глутамин през устата не е така ефикасен. Но ако бъде предоставен на организма чрез интравенозна инфузия той попада директно в кръвоносната система и действието му е почти моментално, защото не е възпрепятствано от странични действия. Взаимодействието с всяка клетка е моментално.

Ако често сте изложени на стрес, притеснение или тревожност интравенозната терапия и вливане на глутатион могат да подействат благоприятно и релаксиращо. Редовните интравенозни инфузии могат да балансират състоянието на организма и да окажат голямо влияние и подобрение на здравето Ви през годините.

Защо глутатиона е полезен за нас?