За какво служи вроденият имунитет?

Вроденият имунитет е първата  защитна линия, благодарение на която тялото ни успява да упрекне. Той ни предпазва от различни инфекции, които могат да се развият в организма. Такава мощна система се нуждае от гориво, а пример за един такъв енергиен носител е NAD+ ( никотинамид аденин динуклеотид ).

Милиони патогени от въздуха всеки ден се опитват да проникнат и навредят на кожата или червата ни. По този начин те се опитват да разрушат защитните стени на тялото ни. Хората са развили безброй механизми, които да се борят и възпират тези нашествия. Много от тези механизми са част от широкообхватното определение за вродения имунитет.

Как действа вроденият имунитет?

След като някой вирус навлезе в клетката гостоприемник настъпва така наречената локална репликация. Този процес нарушава нормалните проценси на генериране на клетката, които включват генериране на енергия, разграждане на протеини, мазнини и въглехидрати. Вирусните нашественици умеят да се множат и разпространяват из други клетки в заразена тъкан. Процесът може да настъпи дори и при цели органи.

Когато всичко върви добре, вроденият имунитет може да помогне за спирането на вируса и стопирането на неговото разпространяване в организма. Но това мощна сила, която се бори с тях, може понякога да причини и някои увреждащи ефекти, като треска или частично клетъчно разрушаване. Ето защо имунитетът трябва да бъде като стегнато въже – да служи за отблъскване на патогените, но в същото време да е достатъчно прецизен и да не наранява излишно гостоприемника в процеса.

Какво представлява свръхактивния имунитет?

Свръхактивния имунитет не успява да различи себе си от врага и може да е причина за много автоимунни заболявания и възпаления. Лошото при тези състояния е, че придружаващо възпаление може да е предразполагащо за развитието на някои ракови състояния.

Важните имунни клетки, наречени още макрофаги, се намират в тъканите и са важна част от вродените защитни организми на човека. Активирането на тези макрофаги е свързано с препрограмирането на метаболитни пътища, за което играе ролята на подходящи нива на NAD+ в организма. Те поддържат генериращата енергия, както и активността на ензимите.

Експертите изследват причините за изчерпване на NAD+ и възпалението на макрофагите в отговор на това изчерване. Установяват, че експресията на определени PARP ензими се увеличава след активирането на макрофагите, а точно тези ензими са едни от озновните потребители на NAD+.

Тук можете да прочетете: Какво е NAD+?

Вроденият имунитет и NAD+